Premiul Octavian Radu Topai 2017

Concursul național de fotografie de arhitectură Premiul Octavian Radu Topai, aflat la cea de-a treia ediţie, a luat naştere în anul 2015 din dorinţa de a-l omagia pe arhitectul fotograf Octavian Radu Topai, decedat prematur în anul 2014, într-un tragic accident montan.

Concursul naţional de fotografie de arhitectură PORT 2017, cu tema – PATRIMONIU invită concurenții să transpună în fotografii acele elemente, tangibile sau intangibile care definesc specificul unui loc (genius locci) și pe care generațiile actuale, în mod subiectiv sau obiectiv, le consideră vrednice spre a fi transmise generaților următoare.

Valoarea patrimonială poate fi decisă în baza experienței personale și poate reprezenta bunuri materiale dar și imateriale cum ar fi memoria (comună a unei familii, de exemplu) sau în baza experiențelor unor comunități, relaționate direct la contextul politic, economic și socio-cultural. Astfel, în cazul unor clădiri sau construcții, valoarea lor patrimonială nu le transformă automat în monumente. Patrimoniul reprezentând o moștenire, poate include peisaje, tradiții, obiecte cu valori culturale și chiar o gamă largă de activități și comportamente.

Concurenții sunt astfel invitați mai întâi să observe iar mai apoi să transpună în imagini fotografice acele elemente pe care le consideră reprezentative, ținând cont, poate, de citatul celebrului fotograf Elliott Erwitt: “Fotografia este o artă a observării. Are puțin de-a face cu lucrurile pe care le vedem și totul cu felul în care le vedem”.
Premiul Octavian Radu Topai 2017 se adresează fotografiilor amatori şi profesionişti din România, cu vârsta minimă de 16 ani, împliniţi până la data înscrierii în concurs.

CALENDAR CONCURS

• 11 septembrie 2017 – lansarea concursului și a etapei de întrebări și răspunsuri;
• 11 septembrie 2017 : 17 septembrie 2017 – Q&A;
• 18 septembrie 2017 : 18 octombrie 2017 – înscrierea online a fotografiilor;
• 19 octombrie 2017 : 26 octombrie 2017 – jurizarea online a fotografiilor;
• 30 octombrie 2017 – anunțarea celor mai bune 60 de fotografii;
• 16 noiembrie 2017 – vernisarea expoziției de fotografie și anunțarea fotografiilor câștigătoare;
• 16 noiembrie 2017 : 30 noiembrie 2017 – perioada de desfășurare a expoziției de fotografie;

Concursul național de fotografie de arhitectură Premiul Octavian Radu Topai 2017, este organizat de Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș și cofinanțat de Fundația Alber.