Premiul Octavian Radu Topai

Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș dorește prin “Expoziţia-concurs de fotografie de arhitectură Octavian Radu Topai” să omagieze memoria talentatului coleg, arhitect și fotograf Octavian Radu Topai, dispărut prematur într-un tragic accident.

Astfel se comemorează un an de la trecerea în neființă a arhitectului timișorean caracterizat de către conf. dr. arh. Vlad Gaivoronschi drept „una dintre cele mai strălucitoare personalităţi din rândul tinerei generaţii de arhitecţi absolventi ai Facultăţii de Arhitectură din Timişoara”, un avid pasionat de arhitectură, fotografie și natură, precum și de întrepătrunderea acestora.

“Expoziţia-concurs de fotografie de arhitectură Octavian Radu Topai” își propune totodată să interogheze arhitectura românească modernă și contemporană și modul de operare al arhitecturii românești de calitate a ultimelor decenii.

Expoziţia-concurs se structurează pe două planuri. Pe de o parte se urmărește expunerea fotografiilor de arhitectură realizate de arh. Octavian Radu Topai, într-o formă care să evidențieze personalitatea și căutările sale de arhitect și pasionat fotograf al peisajului, al arhitecturii și al juxtapunerii celor două. În același timp se dorește lansarea unui concurs național de fotografie în rândul arhitecților fotografi, membri ai Ordinului Arhitecților din România, concurs materializat prin expunerea fotografiilor în cadrul expoziției și premierea celor mai bune fotografii la fiecare secțiune în parte, instituind astfel “premiul pentru fotografie de arhitectură arhitect Octavian Radu Topai”.

Expoziţia-concurs şi premiul „arhitect Octavian Radu Topai” constituie un debut, dar se doresc a deveni evenimente cu tradiţie anuală ale Filialei Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România.

Premiul „arhitect Octavian Radu Topai” se adresează arhitecților preocupați atât de fotografia de arhitectură cât și de fotografia de peisaj și au intenția de a crește interesul publicului pentru arhitectura de calitate și relația acesteia cu peisajul în care este amplasată, fie el unu construit sau unul natural.

Fotografii vernisaj, 03 decembrie 2015

Fotografii festivitatea de decernare a premilor din cadrul Serii Arhitecturii, 18 decembrie 2015