Regulament

Întregul regulament al concursului precum şi fişa de înscriere se pot descărca de aici.

• ELIGIBILITATE:
La secțiunile din cadrul concursului pot participa toţi membrii Ordinului Arhitecţilor din România (inclusiv arhitecți stagiari), indiferent de sediul profesional (în țară sau străinătate). Nu se permite membrilor juriului participarea la concurs.

Membrii juriului și organizatorii – inclusiv rudele acestora, persoanele care au participat la organizarea concursului, la elaborarea temei şi a regulamentului nu au dreptul de a participa la concurs.

• CONDIŢII DE PARTICIPARE (Nerespectarea acestora poate atrage eliminarea din concurs):
Fiecare concurent poate participa la una, mai multe sau toate secţiunile din concurs.

SECŢIUNILE MAN/ MC/ CAN/ CC/ AP
ETAPA I – înscrierea fotografiilor

Fiecare concurent poate înscrie în concurs un număr de maximum 5 fotografii, alb-negru şi/sau color.

Fotografiile vor fi înscrise în concurs prin completarea formularului de înscriere de pe site-ul concursului (premiuloctaviantopai.ro/inscriere). Conform formularului de înscriere fotografiile se vor trimite organizatorului printr-un link de transfer (transfer.ro, wetransfer.com, myairbridge.com) într-o arhivă (denumită cu codul de identificare al concurentului, ex: 123ABCDE) împreună cu fișa de înscriere concurent anexată prezentului regulament. Fiecare participant va primi un e-mail de confirmare în termen de 24 h.

Concurenții care participă la mai multe secțiuni vor completa o singură dată formularul de înscriere de pe site-ul concursului (premiuloctaviantopai.ro/inscriere), respectiv vor trimite o singură arhivă care va conține toate fotografiile înscrise în concurs.

Fotografiile încărcate pentru preselecţie vor avea o rezoluţie de cel puțin 2000 pixeli – latura lungă, vor fi salvate în format jpg.

Înscrierea în concurs se va face pe secţiuni, numele fotografiei atribuindu-se astfel:
– cod de identificare concurent_secţiune_număr fotografie (ex: 123ABCDE_MAN_01);
– codul de identificare al concurentului este format din 3 cifre şi 5 litere mari şi este acelaşi pentru toate secţiunile (ex: 123ABCDE);
– numărul fotogafiei va fi atribuit pentru fiecare secţiune din concurs începând cu 01 (ex. dacă un concurent alege să înscrie 3 fotografii la secţiunea MAN şi două la secţiunea CAN acestora li se vor atribui coduri de forma: 123ABCDE_MAN_01, 123ABCDE_MAN_02, 123ABCDE_MAN_03, 123ABCDE_CAN_01, 123ABCDE_CAN_02).

Pentru fotografiile înscrise în concurs vor fi acceptate operaţiuni de tăiere sau reîncadrare, precum și prelucrări simple: corecţii de expunere, tonuri, temperatură de culoare, luminozitate, contrast, saturație, corecție perspectivă și eliminarea petelor de pe senzor. Nu sunt admise: fotomontajele, adaugarea, modificarea sau eliminarea unor elemente în cadru, rame, logo-uri, text și orice altă formă de prelucrare. În cazul unor divergenţe legate de prelucrarea fotografiilor, la solicitarea organizatorului oricare dintre concurenţi va pune la dispoziţia acestuia sursele originale ale fotografiilor (negativ color sau alb-negru, diapozitiv, sau fișierul digital neprocesat, la rezoluţia nativă). Organizatorul iși rezevă dreptul de a descalifica fotografiile care nu respectă cerințele impuse.

ETAPA II – predarea fotografiilor
Predarea fotografiilor pentru expunere poate fi pe hârtie mată sau lucioasă, cu o suprafaţă dedicată imaginii cu lungimea şi/sau înălţimea maximă de 420 mm şi minimă de 120 mm. Fotografiile vor fi lipite pe un suport rigid uşor (preferabil mousse, forex, comatex) cu grosimea de 3-5 mm şi dimensiunea de 500 x 500 mm, de culoare alb sau negru. Menţionăm că pe suportul de 500 x 500 mm se poate lipi o singură fotografie și nu se acceptă colaje de passepartout.

Fiecare fotografie va avea înscris pe spatele suportului PREMIUL OCTAVIAN RADU TOPAI 2015, codul de identificare al concurentului folosit la înscriere- format din 3 cifre şi 5 litere, titlul dat imaginii respective (maximum 5 cuvinte), toate vor fi caracter arial de 14, numai litere mari.

La predarea fotografiilor tipărite şi lipite pe suport uşor se va depune şi un plic închis având la exterior înscris PREMIUL OCTAVIAN RADU TOPAI 2015 și codul de identificare al concurentului. Plicul va conţine fişa de înscriere a concurentului, precum şi un CD/ DVD (conține fotografiile prezentate în concurs și fișa de înscriere în format pdf) având înscris pe el PREMIUL OCTAVIAN RADU TOPAI 2015, numele autorului și codul de identificare al concurentului.

Imaginile de pe CD/DVD vor fi în format jpg la rezoluție maximă. Organizatorul își rezervă dreptul de a folosi imaginile de pe CD/ DVD pentru prezentarea pe site, realizarea de materiale promoţionale și posibila publicare.

Fotografiile lipite pe un suport ușor şi plicul (CD-ul/DVD-ul şi fişa înscriere concurent) se pot depune de luni până vineri între orele 10:00 şi 16:00 la sediul O.A.R. Filiala Teritorială Timiş, Timişoara str. Ep. Augustin Pacha nr. 8, etaj 1, sau se pot expedia pe aceaşi adresă. Cheltuielile legate de expediere cad în sarcina participanţilor.

SECȚIUNEA FD
O SINGURĂ ETAPĂ

Fotografiile înscrise în concurs la această secțiune pot avea ca subiect construcţii, locuri, spaţii sau scene urbane, în peisaje naturale sau construite din România şi se pot încadra în orice categorie stilistică (alb-negru şi/ sau color).

Fiecare concurent poate înscrie un număr de maximum 3 fotografii alb-negru şi/ sau color. Vor putea fi înscrise în concurs doar fotografiile realizate cu telefonul mobil – smartphone sau cu tableta.

Fotografiile vor fi înscrise în concurs prin completarea formularului de înscriere de pe site-ul concursului (premiuloctaviantopai.ro/inscriere). Conform formularului de înscriere fotografiile se vor trimite organizatorului printr-un link de transfer (transfer.ro, wetransfer.com, myairbridge.com) într-o arhivă (denumită cu codul de identificare al concurentului, ex: 123ABCDE) împreună cu fișa de înscriere concurent anexată prezentului regulament. Fiecare participant va primi un e-mail de confirmare în termen de 24 h.

Concurenții care participă la mai multe secțiuni vor completa o singură dată formularul de înscriere de pe site-ul concursului (premiuloctaviantopai.ro/inscriere), respectiv vor trimite o singură arhivă care va conține toate fotografiile înscrise în concurs.

Fotografiile încărcate pentru concurs vor avea o rezoluţie minimă de 1000 pixeli – latura lungă şi vor fi salvate în format jpg.

Fotografiilor înscrise în concurs li se va atribui numele astfel:
– cod de identificare concurent_FD_număr fotografie (ex: 123ABCDE_FD_01);
– codul de identificare al concurentului este format din 3 cifre şi 5 litere mari (ex. 123ABCDE).

Pentru fotografiile înscrise în concurs vor fi acceptate operaţiuni de tăiere sau reîncadrare, precum și prelucrări simple: corecţii de expunere, tonuri, temperatură de culoare, luminozitate, contrast, saturație și corecție perspectivă. Nu sunt admise: fotomontajele, adaugarea, modificarea sau eliminarea unor elemente în cadru, rame, logo-uri, text și orice altă formă de prelucrare. Toate aceste operaţiuni se vor realiza numai cu dispozitivul cu care a fost surprinsă imaginea, folosindu-se orice aplicaţie disponibilă, pentru oricare dintre sistemele de operare disponibile. Nu se acceptă niciun fel de operaţiune realizată cu ajutorul computerului. În cazul unor divergenţe legate de prelucrarea fotografiilor, la solicitarea organizatorului oricare dintre concurenţi va pune la dispoziţia acestuia sursele originale ale fotografiilor (formatul digital original la rezoluţia nativă). Organizatorul iși rezevă dreptul de a descalifica fotografiile care nu respectă cerințele impuse.

• DREPTURI DE AUTOR:
Prin participarea la concurs, concurenţii îşi dau acordul privind expunerea fotografiilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor, iar orice reproducere şi publicare pentru promovarea concursului se va face de către organizator cu evidenţierea numelui autorului şi a titlului lucrării.

Fotografiile înscrise la oricare dintre secțiuni trebuie să fie originale, realizate de concurenţi şi să nu fi concurat într-o competiţie similară. Autorii fotografiilor înscrise în concurs deţin toate drepturile asupra acestora. Organizatorul nu îşi asumă răspunderea pentru nicio fotografie însuşită în mod ilegal de către concurenţi.

• PRESELECȚIE ȘI JURIZARE:
Concurenții pot formula întrebări la adresa de e-mail contact@premiuloctaviantopai.ro. Răspunsurile vor fi transmise prin e-mail iar întrebările și răspunsurile se vor afișa pe site-ul concursului (premiuloctaviantopai.ro/qa) în ordinea primirii întrebărilor (în perioada 26-28 octombrie).

Fotografiile înscrise în concurs vor fi puse la dispoziţia juriului stabilit de către organizator, care va face preselecţia şi selecţia finală şi va desemna autorul şi fotografia câştigătoare la fiecare secţiune. Toate fotografiile primite la concurs vor fi filtrate şi validate de către organizator conform termenilor şi condiţiilor acestui regulament.

Fotografiile trimise la concurs nu se returnează. Trimiterea unei fotografii nu constituie o garanţie că aceasta va participa la concurs, organizatorul având dreptul să refuze o fotografie, chiar dacă iniţial a fost acceptată în concurs, dacă aceasta nu corespunde standardului concursului sau dacă nu respectă toate prevederile acestui regulament, fără a fi obligat să justifice concurenţilor decizia luată.

Imaginile câştigătoare sunt alese în urma punctajului obţinut, acordat de membrii juriului, decizia acestuia fiind irevocabilă. Juriul poate desemna şi mai multe fotografii ca aparţinând aceluiaşi autor laureat în cadrul unui singur premiu de valoarea anunţată. Criteriile de jurizare vor fi elaborate de către juriul desemnat şi vor fi prezentate în cadrul galei de premiere și pe site-ul concursului.

Fotografiile admise la cea de a doua etapă vor fi anunţate prin e-mail şi pe site-ul concursului.

Fotografiile câştigătoare vor fi anunţate prin e-mail, pe site-ul concursului şi în cadrul festivităţii de decernare a premiilor la Seara Arhitecturii ce va avea loc la Timişoara – locaţia şi data evenimentului se vor anunţa pe site-ul concursului.

• ALTE DISPOZIŢII:
Fotografiile înscrise de către concurenţi trebuie să îndeplinească toţi termenii şi toate condiţiile acestui regulament. Conform regulamentului concursului juriul este suveran, astfel decizia juriului privind preselectarea și jurizarea fotografiilor înscrise în concurs nu poate fi contestată.