Premiul Octavian Radu Topai 2016

Concursul național de fotografie de arhitectură Premiul Octavian Radu Topai, aflat la cea de-a doua ediţie, a luat naştere în anul 2015 din dorinţa de a-l omagia pe arhitectul fotograf Octavian Radu Topai, decedat prematur în anul 2014, într-un tragic accident montan.

Concursul naţional de fotografie de arhitectură PORT 2016, cu tema – DIMENSIUNI (ȘI CONTEXTE) – şi secţiunile: INTERIOR, EXTERIOR și DETALIU, invită participanţii să redescopere şi să reinterpreteze valorile identitare declarate dar şi potenţialul identitar uriaş al mediului construit românesc. Fotografii sunt chemaţi să reflecteze asupra prezentului, dar şi asupra trecutului oraşelor şi aşezărilor rurale pe care le locuiesc şi să identifice diferitele dimensiuni care compun mediul construit şi diferitele contexte în care acesta se situează. Fără o asumare a propriilor valori nu putem şti niciodată cine suntem şi unde ne situăm în raport cu lumea în care trăim.

Calitatea mediului construit în mijlocul căruia ne desfășurăm traiul cotidian ar trebui să ne preocupe pe toți, fie că suntem persoane care activăm în domeniul arhitecturii, fie că suntem persoane care activăm în orice alte medii profesionale, deoarece calitatea acestuia se răsfrânge direct asupra calității vieții noastre și a tuturor celor din jurul nostru. Astfel, avem datoria de a fi interesați și de a acționa într-un mod conștient și responsabil față de acesta.

Ce şi cum vedem atunci când privim în jurul nostru spre peisajele pe lângă care trecem în fiecare zi? Cât de mult percepem din harta completă şi complexă a mediului construit care ne înconjoară? Participanţii la concursul național de fotografie PORT 2016 sunt poftiţi să îşi exprime propria viziune asupra cadrului construit, nu printr-o fotografie formală de arhitectură şi printr-o simplă imortalizare în două dimensiuni a unor cadre vizualizate, ci prin surprinderea atmosferei şi a modului în care un loc este utilizat, prin poziţionarea unui obiect arhitectural în spaţiu şi timp şi prin exploatarea diferitelor scări ale obiectelor şi spaţiilor construite pe care le populăm.

Premiul Octavian Radu Topai 2016 se adresează deopotrivă persoanelor din sfera arhitecturii (studenţi arhitecţi, absolvenţi ai facultăţilor de arhitectură din ţară, arhitecţi membri ai organizaţiilor profesionale din ţară, inclusiv cei din Diasporă), precum şi publicului larg din ţară (cu vârsta minimă de 18 ani).

CALENDAR CONCURS

• 16 august 2016 – lansarea concursului și a etapei de întrebări și răspunsuri;
• 16 august 2016 : 19 septembrie 2016 – Q&A;
• 20 septembrie 2016 : 30 septembrie 2016 – înscrierea online a fotografiilor;
• 01 octombrie 2016 : 07 octombrie 2016 – jurizarea online a fotografiilor;
• 08 octombrie 2016 – anunțarea celor mai bune 60 de fotografii;
• 03 noiembrie 2016 – vernisarea expoziției de fotografie și anunțarea fotografiilor câștigătoare;
• 03 noiembrie 2016 : 17 noiembrie 2016 – perioada de desfășurare a expoziției de fotografie;
• 26 noiembrie 2016 – decernarea premiilor la Timișoara.